Как да си направим гел свещи

Харесвате ли прозрачни свещи от гел? А знаете ли колко лесно можете да си ги направите? В тази тема ще ви покажем как сами да си направите чудесни свещи от гел, декорирани с морски миди, раковини и пясък. Следвайте инструкциите и ще се убедите колко е лесно!

Гелът за свещи е прозрачна маса, която прилича на желе. Гори по-бавно и по-дълго от парафина и другите видове восъци. Може да се използва само за свещи в контейнери, като най-добре стои в прозрачни стъклени съдове като бурканчета и чашки. С мехурчета или без, красотата на свещите от гел е в това, че са  изцяло прозрачни и много подходящи за декорации, вградени вътре в самите свещи.

Необходими материали:  

Гел за свещи
Стъклени съдове за свещи
Фитили с метална основа
Пясък, мидички и раковини за декорация на свещите
Домакинска хартия
Съдове за разтапяне на гела
Лъжица за разбъркване
Готварски термометър
Ножица
Ръкавици
Оцветители за восък – по желание
Аромати за восък – по желание

Указания:


Разтопете гела на водна баня в подходящи съдове.

Докато гелът се разтапя, подгответе избраните съдове, като поставите на дъното малко пясък.

Поставете фитила, като леко го заровите в пясъка, за да не се размества. За да не се накланят фитилите от топлината на гела, можете да ги фиксирате с дървени шишчета или моливи. За гел свещи използвайте само специални фитили за свещи от гел. Обикновените памучни фитили попиват много гел, затова специалните фитили за свещи от гел имат восъчно покритие. Специалните фитили за свещи от гел имат също метална основа и лесно се закрепват за дъното на съда. Горят по-бавно от обикновените фитили и едновременно с гела.

Върху пясъка подредете различни миди и раковини около фитила. За декориране на свещи от гел използвайте само неща, които не са запалими и не горят.

Когато се разтопи, гелът прилича на прозрачен, гъст сироп. Излейте гела в подготвените съдове. Температурата е от голямо значение при изработването на свещи от гел. Най-добре е да използвате електронен готварски термометър и да следите постоянно температурата на гела за свещи. Той се разтапя напълно при около 90 градуса. При по-висока температура гела може да пожълтее и да се замъгли. Парите на гела за свещи могат да се възпламенят при температура от 180 градуса.

Ако искате да има повече мехурчета, изливайте гела бързо и при по-ниска температура. При по-висока температура на гела и внимателно отливане ще получите гел свещи с по-малко или без мехурчета. Ако не искате мехурчета е хубаво също да загреете предварително съдовете във фурна до около 65-70 градуса.

Ако получите въздушни мехурчета на повърхността на свещите, можете да ги премахнете като нагреете с инструмент за топъл въздух.

След напълно охлаждане на гела, подрежете фитила.

Готово! Вече можете сами да правите ефектни гел свещи с декорации.

Съвети:

Отливайте свещите върху застлана с хартия повърхност, за да почистите по-лесно.

Ако решите да добавите оцветител преди отливането, използвайте съвсем малко количество, за да запазите прозрачността на гела. Оцветителите и ароматите могат да замъглят гела. Не всички оцветители и аромати за восък са подходящи за гел. Тествайте оцветителите и ароматите с малко количество от гела, за да проверите дали са подходящи.

Наблюдавайте внимателно температурата на гела през цялото време.

Работете с ръкавици.

Използвани материали:

Гел за свещи
Фитили с метална основа
Инструмент за топъл въздух
Термометър за восък

Вижте също нашите Свещи от гел „Напитки“ и други Идеи за свещи от гел.

Крафт Фактори

Save

12 коментара по „Как да си направим гел свещи

 1. Много хубави снимки и много хубава статия! Иска и аз да правя такива красоти!

  • Благодаря ти, Гергана! Лесно е – според мен по-лесно и по-бързо от парафинови свещи, а много ефектно. Трябват ти само стъклени съдинки и гел за свещи – има го в магазина ни.

 2. Много красиво! Обясненията са подробни и изглежда, че всеки може да си го направи:)

 3. Супер, аз сега ще правя също синя морска свещ от гел за баба и търсех температурата на топене и ето ,че я намерих тук.Мисля че ще стане моного ефекта с пасък,мидички и смятам да сложа малко бял брокат и звездики. 🙂

 4. Уникално просто и прекрасно!!! Реших да се пробвам. Искам да попитам за колко свещи ще ми стигне 1кг гел ако ползвам съдове около 150мл? Благодаря предварително!

  • Здравейте, ако изливате по около 90-100 г гел една опаковка от 900 г ще стигне за около 9-10 свещи. Ако в съдовете има някакви декорации, необходимото количество гел ще бъде по-малко, така че една опаковка ще стигне и да повече.
   Поздрави!

 5. Здравейте!Защо като излея гела е прозрачен,а като престои,примерно на другия ден,е целият на ситни мехурчета?Благодаря!

  • Здравейте,

   Мехурчетата се образуват от задържания въздух при изстиването на гела. За да няма мехурчета загрейте предварително съдовете във фурна при 65-70 градуса. Изливайте гела бавно и внимателно, при по-висока температура. За да премахнете мехурчета, които са се образували по-късно във вече изстинали свещи, загрейте свещите във фурната или ги нагрейте с инструмент за топъл въздух.

   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *