Kroma Crackle – техники на работа

Kroma Crackle Структурен гел може да се използва по много начини за получаване на напукан ефект върху различни повърхности като хартия, картон, кожа, текстил, дърво, метал и други. Ето някои техники за работа с напукващия гел, които можете да използвате в своите артистични проекти:

Основна техника

1. Нанесете слой акрилна боя за основа върху повърхността. Това ще бъде цветът на пукнатините. Порести повърхности като хартия и текстил трябва да бъдат предварително грунидирани, за да се избегне попиването на структурния гел в повърхността. Гладките повърхности като метал трябва да са предварително обработени с шкурка, за да се осигури добро слепване.

 

2. Разнесете слой Kroma Crackle с шпакла или подобен инструмент, както бихте намазали филия. За да се образуват пукнатини, слоят трябва да е с дебелина поне 1 мм. Колкото по-дебел е слоят, толкова по-големи пукнатини ще получите и обратно – колкото по-тънък е слоят, толкова по-малки и фини ще бъдат пукнатините. Пукнатините започват да се появяват до 24 часа.

 

Когато изсъхне напълно, Kroma Crackle побелява. Времето за пълно изсъхване обикновено отнема от 1 до 3 дни, в зависимост от дебелината на слоя и материала на повърхността.

3. За да го направите гъвкав и устойчив, е необходимо да фиксирате гела с прозрачен акрилен медиум. Това ще даде възможност да огъвате, сгъвате, шиете и изрязвате  напуканата повърхност.

 

4. Върху изсъхналата и фиксирана, напукана повърхност можете да добавите цвят, като използвате мокри и сухи техники с акварелни и акрилни бои, спрейове, маркери, мастила, антични пасти и други любими техники.

 

 

 

Вижте също това видео, в което е показано как да използвате основната техника на работа с Kroma Crackle:

 

Техника с оцветяване на напукващия гел Kroma Crackle

Това е още един начин да добавите цвят към проекта си, като смесите полупрозрачния Kroma Crackle гел с малко количество акрилна боя (не повече от 5%), преди да го нанесете върху повърхността, която декорирате. По-голямо количество боя ще се отрази на свойството на гела да се напуква при съхнене.

В следващото видео е показана техниката на работа с оцветяване на напукващия гел Kroma Crackle:

 

Техника deMented Derma от Michael DeMeng

Това е една по-бърза техника за постигане на ефект на състарена и напукана кожа.

1. С четка нанесете слой PVA лепило (например C200) върху повърхността, която ще декорирате. Докато лепилото е още мокро, можете да го смесите с акрилна боя. Това ще бъде цветът в пукнатините.

2. Изсушете с инструмент за топъл въздух, без да пренагрявате.

3. Положете слой Kroma Crackle напукващ структурен гел.

4. Изсушете с инструмент за топъл въздух, докато гелът побелее и се образуват пукнатини. Накрая добавете цвят с любимите си материали и техники.

Вижте и вдъхновяващото видео, в което Michael DeMeng показва своята техника на работа с Kroma Crackle:

Можете да съчетавате различните техниките на работа, за да получите безкрайно голямо разнообразие от възможности. Вижте още примерни проекти, в които е използван напукващия гел Kroma Crackle в тази статия.

Можете да поръчате Kroma Crackle в нашия магазин.

Благодарим ви, че се отбихте и ви желаем много вдъхновение!
Крафт Фактори

Работилница Декорация за Великден

04. април, 2015 г., от 13.00 ч.
Продължителност: около 1 час
Цена: 15 лв. с включени материали
Свободни места: 4

Подходяща за малки и големи.

Работилницата ще се проведе в нашето ателие в София, на улица Върбица 2, с предварително записване на телефон 0884 237 308. Вижте пълната програма на работилниците за текущия месец тук.

В тази работилница ще използваме декупажна техника за да декорираме пластмасови яйца, с които можем да направим дома си още по-празничен за Великден. Ще ви покажем също техники на работа с мастила и гумени печати.

Всеки от участниците ще декорира по две яйца, с които може да украси дома си или трапезата за Великден.

Телефон за записване: 0884 237 308

Очакваме ви!
Крафт Фактори